Как да програмирате с Macro на CNC
Paycnc.com - PAY for CNC components
Как да програмирате с Macro на CNC
 1. Какво е макро програма
Методът на NC програмиране с променливи се нарича NC макро програмиране. Нашите обикновени програми (като G01X100.Y100.F200) X и Y адреси са последвани от константи. Ако използваме тези константи за писане на променливи като G01X # 1 Y # 2 F200, това наричаме макро програма.
 
Забележка *: Системата FUNC използва # 1, # 2 и т.н., за да представи променливи. Различните изрази на системата на машинните инструменти също са различни, ето системата FUNC като пример) Системата FUNC използва # 1, # 2 и т.н., за да представи променливи. Състои се от „#“ и „число“. Като # 1, # 2 ... # 33 и т.н. Има ли число 1, 2, 3 и т.н. зад тези # някакво значение? Всъщност това е само кодовото име на макро променливата.
 
За да дам най-простия пример: Ако има трима души, всичките им имена са Сяо Ли. Тогава, когато се обадите на Сяо Ли, ще възникне въпрос, и тримата ще отговорят, но всъщност искате само да се обадите на един от тях. Това не е ясно. По същия начин, # 1, ако следните числа са еднакви, когато системата използва №1, тя също ще бъде объркана. Кой трябва да използвам? Така че, за да ги различите, напишете следните числа като различни, като # 1, # 2, # 3. Ако системата използва №1 по това време, няма да има объркване.


2. Какво е променлива
Променлива е величина, която се променя, а съответната константа е константа. (Константи като: 1, 2, 22, 65 и др. Арабски цифри. Променливи като: # 1, # 2, # 5 и т.н., каква е стойността на # 1, # 2? Защото е променлива , един ще се промени).
 
3. Какви са променливите
Например, ако променливи като # 1, # 2 се използват като банкови карти, ако депозирате много пари в тези карти, тогава в тези карти ще има много пари (например, ако депозирате 500 юана в # 1, тогава # 1 е еквивалентен На 500, 300 се отнема, а има 200 в # 1)
 
4. Присвояване на променливи
Процесът на съхранение на 500 юана в # 1 се нарича присвояване на променлива. Ако не депозирате или изтеглите пари в "# 1", тогава # 1 се равнява на 500. Тоест, ако няма операция на # 1, тя е 500. Ако има такъв програмен сегмент G0X # 1, тогава е еквивалентен на този програмен сегмент G0X500. И така, как се задават променливи в CNC машинните инструменти?
 
Форматът е следният:
# 5 = 100 Задайте стойността на 100 на променлива № 5 Присвойте константата на # 5
# 1 = # 1-1 Присвоява резултата от операцията # 1-1 до # 1 и присвоява резултата от израза на # 1
# 6 = [# 11 # 15 3] Присвойте [# 11 # 15 3] резултата от израза на # 6 и задайте резултата от израза на # 6
 
 
Добре, след като разбера променливите, Qingfeng, ще започна с проста част и ще опитам как променливите могат да се използват при обработка на части.



Например в следващата диаграма трябва да се обработи партида топки със същата форма, но с различни размери.


Основната процедура за обработка на топки SR6.0 е следната:
....
G03X12.0Z-6.0R6.0
....
Когато обработваме R8.0 топки, трябва да модифицираме програмата:
....
G03X16.0Z-8.0R8.0
....
По същия начин, когато обработваме топката R12.0, трябва да модифицираме програмата:
....
G03X24.0Z-12.R12.0
....

В този момент можем също да видим, че ако смените частта веднъж, поне G03X24.0Z-12.R12.0 трябва да бъде променен веднъж. Ако се използва макро програмиране, можем да зададем променлива №1, която да представя радиуса на топката, като # 1 = 6.0, тогава програмата може да бъде променена на:
....
# 1 = 6.0
G03X [2 * # 1] Z- # 1 R # 1
....
Когато обработваме топки SR8.0, SR10.0, SR12.0, трябва само да присвоим съответната стойност на радиуса на топката на # 1.
 
Е, този пример е сравнително прост, целта е да се даде възможност на всеки да изпитва използването на променливи. Ученето е като изкачване на стълби. Това, което искате, може да е на 10-тия етаж и трябва да преминете от 1-ви на 10-ти.

Как бързо да се изкачим от "1-ви етаж" до "10-ти етаж"?
 
Запомнете това изречение:

Макро програмата е много проста, но не знаете как да я научите временно! ---- Зу Юни

Какъв е методът? Брат Джун ще сподели с вас две точки:
Едно, манталитет
2. Методи

Едно, манталитет

Ако "усетите", можете да се научите, тогава можете да се изкачите до "3-тия етаж".
Ако "мислите", че можете да се научите, тогава можете да се изкачите до "4-тия етаж".
Ако "вярвате", можете да се научите, тогава можете да се изкачите до "8-ия етаж".
Ако "потвърдите", че можете да се научите, тогава можете да се изкачите на "десетия етаж".

2. Методи
Много приятели, които са нови за програмирането на макро програми, смятат, че макро програмите са много загадъчни. Ако разчитат на собствените си способности или малко натрупване, когато няма кой да ги ръководи, много е вероятно те да бъдат изоставени поради трудности. Жалко.

Ако някой предава собствения си опит един на друг, той може да избегне много отклонения. Следователно намирането на господар в тази област може да ви помогне да избегнете заобикаляне и бързо да станете господар в тази област.

Е, съдържанието, споделено от Джун Брадър, е от голямо значение, трябва да го разберете внимателно.

Сега започвате да избирате правилния метод с твърдо убеждение,и го практикувайте стъпка по стъпка. Преди да го разберете, ще разберете, че сте стигнали до "10-ия етаж".
 
TOP
Message Us